Çarp ve Boya

Çok yakında Google Play Store’a da yüklenmiş olacak. Oynanış videosunu aşağıda bulabilirsiniz.
Çocuklara çarpım tablosunu eğlenerek öğrenebilecekleri bir boyama kitabı oyunu yaptık. Tüm grafikler ve programlama bize ait.
Oyuncular önce bütün resmi geniş boya seçenekleriyle boyayıp, sonrasında boyadıkları resimleri SERGİ bölümünde görebilecekler. Yanlış yaptıklarında çarpı işareti yandan çıkıyor ve doğru yanıtı söylüyor. Ardından tekrar denemelerini istiyor. Böylelikle renk ve tekrar yoluyla çarpım tablosu daha iyi öğreniliyor.
Üstelik çocuklar pekiştirmek istedikleri sayıların bulunduğu resimleri tekrar tekrar boyayarak kendilerini geliştirebilir veya tek renk kullanıp hızla yanıtlayarak kendilerini test edebilirler.
Neden boyama kitabı?
Çünkü biz yazılım ile ilgilenen iki sanatçıdan oluşan bir ekibiz. En iyi bildiğimiz şeyi yapmanın daha verimli ve eğlenceli olacağını düşündük. Bu yüzden de çizim ve boya bilgimizi kullanarak bu boyayarak çarpma uygulamasını yaptık.
Oyunda müzik kullanmadık çünkü müziğin öğrenme esnasında dikkat dağıtacağını düşünüyoruz. Öğrenme sürecini en iyi hale getirebilmek için oyunumuzun grafiklerini ve seslerini de sade tuttuk.
Tasarım aşamasında, oyunu oynayacak olan yaş grubundaki çocukların öğrenme ve etkileşimleri nasıl oluyor diye araştırdık ve enteresan bir şey keşfettik: 8-10 yaş grubu çocuklar özgüvenli ve meraklı. Bir programı veya aleti nasıl kullanacaklarını kılavuzlardan okumuyorlar- direk denemeye geçiyorlar. Yapılan araştırmalarda bu yaş grubu çocukların etkileşimlerinde hatalarından hemen sonra çıkan yol göstericilerin çok daha verimli olduğu gözlemlenmiş. Debra Levin Gelman Design for Kids adlı kitabında bu konuya etraflıca değiniyor (sayfa 115-118). Biz de bu yüzden oyun başladığında oyunu nasıl oynayacağını gösteren bir öğretici koymak yerine çocukların önce oyunu oynayacağı ve hata yaptıkça doğrusunu yapmayı öğreneceği şekilde tasarım yaptık.
Renk skalamız çok geniş ve özenle seçilmiş renkler. Örneğin açık mavinin kromajı ile yeşilin kromajı (içindeki mavi sarı ve kırmızı oranı) birbiriyle uyumlu. Böylelikle resim bittiğinde renkler bir bütün olarak göze güzel görünüyor. Çocuklar da kocaman bir boya setine sahip oluyor ama renkler arasında kaybolmuyorlar. Renklerin varyasyonlarını parmakla kaydırarak görebiliyorlar.
Boyama bittikten sonra doğru ve yanlış sayılarını gördüğümüz ve doğru yanlış oranına göre yuvarlama yöntemi ile çalışan yıldızlarımızı aldığımız panel açılıyor. Yıldızları bol tuttuk ki motivasyon versin. Her oyun sahnesinde en az ikişer kere çarpanları tekrar ediyoruz ki bol bol tekrar yapsinlar.
Bittikten sonra resim SERGİ bölümüne aktarılıyor. Böylelikle çocuklar boyadıkları resimleri – yani kendi sergilerini- daha sonra başkalarına gösterebiliyorlar. Sanal olarak paylaşma fonksiyonunu ise çocuklar için güvenlik açığı yaratabileceği için kullanmadık.